Grup |
Buradan yeni bir grup açabilir veya daha önce tanımlanmış bir gruba katılabilirsiniz.
Grup ismini şu şekilde tamamlayabilirsiniz;
... Okulu / Kursu Öğrencileri
... Gönüllü Grubu
... Sendikası Mensupları
... Apt. / Mah. / İlçesi Sakinleri
... Cami Cemaati
... Firması Çalışanları
... Müdürlüğü / Belediyesi Personelleri
... Kurumu / Şirketi Çalışanları
|
Kurum Ünvanı |
Eğer herhangi bir şirket / tüzel kişilik adına kurumsal bağış yapıyorsanız, (ve kurumun sahibi / resmi temsilcisi iseniz) kurum adını girebilirsiniz. Okullar, sınıflar, kamu kurumu çalışanları vb. gruplar adına yapılan işlemlerde grup bağışı seçeneğini kullanabilirsiniz.
|
Ad Soyad | |
e-Posta Adresi | |
Cep Telefonu | |
x | |
Bağış Tutarı | ₺ |
Faaliyet | |
Bağış Türü | |
Bağış Bölgesi | |
Sadece öncelikli bölgeler listelenmektedir; serbest seçerseniz, en öncelikli yerde kullanılır |
|
Sepete dilediğiniz kadar kişi için, farklı farklı isim belirterek hisse ekleyebilirsiniz. |
Afrika ülkeleri Rahmet İnsani Yardım Derneği olarak Vacip kurbanların vekaletle kesildiği bölgeler arasında yer alıyor. Her yıl Afrika genelinde Vacip kurban kesim yerleri belirlenirken o yıl için en çok ihtiyaç duyulan ülke ve bölgeler dikkate alınıyor.
Afrika Kurban Fiyatları neden çok daha ucuz?
Her yıl kurban fiyatları açıklandığında Afrika ülkelerinde kesilecek kurban fiyatlarının ucuz olması merak edilir. Afrika genelinde kurbanlık fiyatlarının ucuz oluşu kıta ülkelerinde hayvancılığın yaygın oluşu ve ekonomik gelişmişlik düzeyinden kaynaklanıyor. Rahmet İnsani Yardım Derneği, Afrika seçeneğinde yaptığınız Vacip kurban satın almalarını bu ülkelerde yaptığından fiyatlar diğer ülkelere göre daha ekonomik oluyor. Bu durum Vacip kurban hükmünün yerine getirilmesinde İslami olarak bir sorun oluşturmamaktadır. Aksine kurban bağışlayanlar açısından Vacip kurban vazifelerini daha ekonomik şekilde geçekleştirebilme imkanı sunmaktadır.
Kurban Nedir?
Sözlük anlamında yaklaşmak, Allah Tela’ya yakınlaşmak anlamına gelen kurban İslami kavram olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına kavuşmak amacıyla ibadet maksadıyla belirli özellikleri taşıyan hayvanı usulüne uygun şekilde kesmeyi ve bu amaç için kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramı günlerinde kesilen kurbana udhiyye, hac farizasında kesilen kurbana da hedy adı verilir.
Vacip Kurban Nedir?
Yukarıdaki tanımda belirttiğimiz udhiyye kurbanı kesmek mezheplerin çoğuna göre sünnettir. Ancak Hanefi mezhebinde tercih edilen görüş kurban ibadetinin yerine getirilmesinin vacip oluşudur. Ülkemizin çoğunluğu Hanefi mezhebine göre amel ettiğinden kurban bayramı günlerinde kesilen kurban hükmünden dolayı vacip kurban olarak isimlendirilir.
Vacip Kurbanla Kimler Yükümlüdür?
Hür, akıl baliğ, mukim, İslami ölçülere göre zengin kabul edilen mümin Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle kurban kesmekle yükümlüdür. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Kurban kesen mümin bir yandan ibadetini yerine getirerek Allah’a yaklaşırken diğer yandan da maddi durumları iyi olmayan yoksullara etinden infak ederek yardımda bulunmanın hazzını yaşar. Kurban ibadeti kulun kendi canını Allah Telaya feda etmenin bir temsili olup gerektiğinde Allah yolunda canını ortaya koyabilmenin bir nişanesidir.
Vacip Kurban ibadetiyle ne miktarda malı olanlar yükümlüdür?
Vacip kurban yükümlülüğünün belirlenmesinde altın bir kıstas olarak alınabilir. Kurban kesimini vacip kılan zenginlik ölçüsü kişinin borçları ve asli ihtiyaçları dışında 80,18 gr. (20 miskal) altına veya bunun karşılığı para veya mala sahip olmasıdır. Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir. Bu miktarda mala sahip olmayan kişi vacip kurban kesmekle yükümlü değildir.
Ailede her ikisi de zengin olan karı-kocanın her biri ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir mi?
Aile reisinin kurban kesmesiyle evdeki diğer zenginlerden kurban vecibesi düşer mi?
Her ibadette sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle ceza veya mükafatta bireyseldir. İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükâfat da bireyseldir. Bu nedenle aile içerisinde karı, koca veya çocukların ayrı ayrı zenginliği her birini ayrı kurbanlar kesme konusunda mükellef kılar. Bu nedenle aile fertlerinden karı, koca ve yetişkin çocuklardan kimin borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. (20 miskal altını veya bu miktar altın değerinde parası veya nâmî (artıcı) olmasa bile nisaba ulaşan fazla malı ve eşyası varsa, o kimse zengin sayılır. Bu şartlara göre aile fertlerinden dinen zengin sayılan her biri, fıtır sadakası vermekle mükellef oldukları gibi, kurban bayramında da Hanefîlere göre kurban kesmekle yükümlüdürler. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-454). Şâfiî mezhebine göre ise aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifâyedir. Dolayısıyla aileden birisinin kurban kesmesi ile hepsi için sünnet yerine gelmiş olur (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 384; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 377).
Kurban kesimi ne zaman başlar ve hangi vakitte sona erer?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?
İslam’da her ibadette olduğu gibi Kurban keserken de usuller belirlenmiş olup temel tavsiyeler açıklanmıştır.
Buna göre kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
f) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Kurban keserken Allah’ın adının anılarak besmele çekilmesinin hükmü nedir?
Kesim sırasında hangi dualar okunabilir?
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefî mezhebine göre yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).
Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):
قُلْ اِنَّ صَلَاتي وَنُسُكي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتي لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمينَ لَا شَريكَ لَهُ وَبِذٰلِكَ اُمِرْتُ وَاَنَا اَوَّلُ الْمُسْلِمينَ
“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)
اِنّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذي فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ حَنيفًا وَمَٓا اَنَا مِنَ الْمُشْرِكينَ
“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)
Sepetiniz şu anda boş