Grup |
Buradan yeni bir grup açabilir veya daha önce tanımlanmış bir gruba katılabilirsiniz.
Grup ismini şu şekilde tamamlayabilirsiniz;
... Okulu / Kursu Öğrencileri
... Gönüllü Grubu
... Sendikası Mensupları
... Apt. / Mah. / İlçesi Sakinleri
... Cami Cemaati
... Firması Çalışanları
... Müdürlüğü / Belediyesi Personelleri
... Kurumu / Şirketi Çalışanları
|
Kurum Ünvanı |
Eğer herhangi bir şirket / tüzel kişilik adına kurumsal bağış yapıyorsanız, (ve kurumun sahibi / resmi temsilcisi iseniz) kurum adını girebilirsiniz. Okullar, sınıflar, kamu kurumu çalışanları vb. gruplar adına yapılan işlemlerde grup bağışı seçeneğini kullanabilirsiniz.
|
Ad Soyad | |
e-Posta Adresi | |
Cep Telefonu | |
Bağış Tutarı | ₺ |
Faaliyet | |
Bağış Türü | |
Bağış Bölgesi | |
Sadece öncelikli bölgeler listelenmektedir; serbest seçerseniz, en öncelikli yerde kullanılır |
|
''Onlar namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, âhirete de tam ve kesin bir şekilde inanırlar.'' (Lokman 4)
''Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.'' (Tevbe 60)
Zekat İslam’ın 5 önemli rüknünden biridir. Müslümanın hem bireysel nem de toplumsal hayatına doğrudan etki eden temel bir ibadettir. Zekatla varlıklı Müslümanla ihtiyaç sahiplerine doğru güzel bir bağ kurulur. Mal toplumun geneline dengeli şekilde dağılmalı ki toplumu oluşturan bağlar kuvvetlensin. Bu bağların kuvvetlenmesinde zekat ibadeti önemli etkiye sahiptir. Zekat en yakınından başlayarak halka halka ülkeye oradan da ihtiyacın bulunduğu tüm dünyaya yayılır. Dünyanın en ücra köşesindeki fakirin hakkını ulaştırma sevinci zengini yüceltirken ihtiyaç sahiplerinden zengine doğru güçlü bir duygusal bağ oluşur. Bu itibarla Müslüman zekat vererek fakirin hakkını gözetip ona ulaştırarak maddi ve manevi yönden arınır. Malından fakire vererek kul hakkını tamamıyla temizler.
Zekat nedir?
Dinen zenginlik ölçütü olarak kabul edilen ‘nisap’ miktarı mala sahip olan Müslümanın Allah rızası için vermekle yükümlü olduğu belirli miktardaki mala zekat adı verilir.
Zekat kimlere farzdır?
Bir kimsenin zekat vermekle yükümlü olması için Müslüman olması, hür, akıl baliğ yani buluğ çağına ermiş olması temel şarttır. Bunlarla birlikte zekâtın farz olması için; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Bu niteliklere sahip her müslümana zekat vermesi farzdır.
Zekat nasıl verilir?
Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), sığırda 30, koyun ve keçide 40, devede 5 adettir.
Ne kadar paraya zekât düşer?
Nisap miktarına ulaşan para gibi nakit varlıklar için malın zekatı 40'da 1'idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani kasada bir yılı dolduran 80.18 gr altın için 40’ta bir oranında zekat verilmesi gerekir.
Zekat kimlere verilir?
Zekatın kimlere verileceği Tevbe Suresi 60. Ayet-i kerimesinde belirtilmiştir. Buna göre zekat fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir.
Zekât nasıl hesaplanır?
Nisab miktarı veya üzerine ulaşan para, altın, gümüş gibi nakdi varlıkların zekatı toplam varlığın % 2,5'i veya başka ifadeyle 1/40'ı kadarıdır. Meyvelerle birlikte buğday, patates, fasulye gibi tarım ürünlerinin zekatının hesaplanması farklı usulle yapıldığından bu konuda yetkili mercilere danışarak bilgi alınız.
Zekatın önemi ve faydaları nelerdir?
İslamın 5 şartından biri olan zekat mal ile yapılan bir ibadet olup Hicri ikinci yılda farz kılınmıştır. Zekat veren kişiden başlayarak toplumun tamamına çok önemli faydaları vardır. Zekat Allah Teala’nın lütfu olan maldan fakire verilmesi gereken bir haktır. Zekatı veren her zengin malını temizlemiş olup şefkat ve merhamet duygusunu derinden yaşayarak hisseder. Malından vererek kalbini cimrilik hastalığından arındırır. Zenginle fakir başta olmak üzere toplumda çok önemli bir bağ oluşturarak birlik ve kardeşlik duygularını güçlendirir.
Zenginin fakirin halini gözeterek kendine bahşetmiş olduğu nimetler için Allah’a şükrünü artırmasına vesile olur. Halisane niyetlerinin sonucu olarak Allah’ın rahmet ve merhametini üzerine çeker. Sahip olduğu mal ve servetin bereketlenerek büyümesine vesile olur. “Mallarınızı zekât ile koruyunuz.” (Et-Terğib ve’t-Terhib, c. 1, s. 520) müjdesine nail olarak zengin malını kötü insanların zararlarından ve yok olmaktan muhafaza eder.
Zeka veren müslüman kulluk samimiyetinde zirveye ulaşır. Fakirlerin halini gözeterek rızaya uygun şükretmeye nail olur. Fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmenin tarifi imkansız sevincini yaşar. Zekat veren müslüman zenginliğiyle hen kendine hem de topluma fayda sağlar.
Zekatımı nasıl verebilirim?
Rahmet İnsani Yardım Derneği olarak Türkiye ile birlikte Dünyanın ihtiyaç duyulan bölgelerinde yardım çalışmaları yürütüyoruz. Tüm yardımlarınızda olduğu gibi zekatlarınızı da ihtiyaç sahiplerine güvenle ulaştırıyoruz. Bu linki kullanarak zekatlarınızı gerçek ihtiyaç sahiplerine kolayca ulaştırabilirsiniz.
Sepetiniz şu anda boş